Bert en Ria in hun chalet in Voorthuizen. Foto: Omroep Gelderland

Bert en Ria in hun chalet in Voorthuizen. Foto: Omroep Gelderland

VOORTHUIZEN - Oud en Nieuw komt er weer aan en dat betekent normaal gesproken een hoop geflits en geknal. Ondanks het vuurwerkverbod wordt er her en der toch nog wat afgestoken. Hondenbezitters Bert en Ria zijn daar allerminst blij mee. Zij ontvluchten zelfs hun huis. "De laatste jaren zijn de knallen niet meer normaal."

Normaal gesproken wonen Bert en Ria Walhof in Apeldoorn, maar deze dagen verblijft het echtpaar op een chaletpark in Voorthuizen. "We zijn vuurwerkvluchtelingen", zegt Ria met een grappende ondertoon. Serieus vervolgt ze: "Vorige week heeft Bert nog een halve nacht met onze hond Hazel gezeten. Door het vuurwerk zat ze aan de deur te krabben en was ze helemaal van de kaart, helemaal overstuur."

Extremer geworden

Volgens Ria is het vuurwerk de laatste jaren extremer geworden. En daarom zijn ze al een paar jaar niet meer met Oud en Nieuw thuis. "Onze hond Thyrza wordt boos en rent achter het vuurwerk aan, die moeten we goed aangelijnd houden. Maar Hazel raakt van streek, die zit te trillen. Het water loopt uit de bek, het is in- en intriest om te zien."

Als Bert ziet dat jongens met vuurwerk gooien, wordt hij kwaad. "Ze moeten dan niet in de buurt komen, want dan word ik verbaal niet netjes."

Bekijk hier waarheen Bert en Ria zijn 'gevlucht'.

[video:7509834]

Nieuw onderkomen

Voorgaande jaren is het echtpaar naar een natuurpark in Duitsland vertrokken, maar daar werd door toeristen ook vuurwerk afgestoken. "Dus daar kunnen we ook al niet meer terecht", vertelt Ria. Via een kennis kwamen ze in het chalet in Voorthuizen terecht.

Bert vult aan: "Jammer dat we deze ontsnappingsmogelijkheid nodig hebben, want het kost ook geld. Je moet het huisje huren en er naartoe rijden. En de dieren zitten onder de medicijnen om kalm te blijven."

Als voorbeeld vertelt hij over een collegafokker. "Die is een keer in Drenthe geweest om aan het lawaai te ontsnappen, maar die was voor een week 1200 euro kwijt. En nog was er vuurwerk te horen. Je ontkomt er niet aan, maar dit is minder erg."

Algeheel vuurwerkverbod

Voor Bert en Ria is de oplossing een algeheel vuurwerkverbod. Maar zolang dat er niet is, zullen ze rond de jaarwisseling een tijdelijk ander onderkomen moeten zoeken. "Op het chaletpark wordt niks afgestoken, want daar staat een flinke boete op. Er wordt wel met carbid geschoten bij de boeren in de omgeving, maar de hondjes zijn thuis die doffe dreunen van carbid ook wel gewend. Het is hier stuk rustiger dan thuis in Apeldoorn", aldus Bert.

Ria besluit: "Hier in Voorthuizen is het heerlijk rustig, in de verte hoor je af en toe een knalletje, maar dat is nog wel te doen."

Zie ook: Zo bang kunnen dieren worden tijdens oud en nieuw: 'Ze denken dat het einde nabij is'

Deel dit artikel