Glasvezel

Glasvezel

TERSCHUUR - De kernen van Zwartebroek en Terschuur krijgen de kans om, net als het buitengebied, te worden voorzien van glasvezel: de snelste, stabielste en meest toekomstvaste techniek voor internet. Zonder eigen aanlegkosten. Hiermee wordt een belangrijk onderdeel uit het dorpsplan van Plaatselijk Belang Zwartebroek Terschuur gerealiseerd.

Plaatselijk Belang en glasvezel leverancier Delta hebben de handen ineen geslagen om de twee kernen voor te bereiden op de toekomst. Als er voldoende abonnementen worden afgesloten, kan de aanleg gerealiseerd worden.

Goed internet is onmisbaar

We leven en werken steeds meer digitaal. Velen van ons werken, mede vanwege de pandemie, vanuit huis. Kerkdiensten worden online gestreamd en we genieten van entertainment via diensten als Netflix en Youtube. Schoolgaande jongeren volgen steeds vaker lessen vanuit huis en hun sociale leven is onmiskenbaar verweven met het internet. Ook online gamen gaat een stuk beter op snel en stabiel internet. Daarnaast maken ook steeds meer volwassenen en senioren gebruik van internet. Niet alleen om spullen te kopen of te video bellen, maar ook steeds vaker voor de zorg. Denk aan de thuiszorg die meermaals per dag op een tablet checkt of een patiƫnt in orde is of een huisarts die een online consult doet.

Glasvezel: sneller, stabieler en toekomst bestendig

De meesten van ons hebben al internet via de telefoonlijn of via de kabel. Steeds vaker lopen we tegen de limieten aan van deze techniek: er ontstaan vertraging of haperingen in de verbinding. En het wordt er niet beter op: de ontwikkelingen gaan nog steeds in razend tempo, en nieuwe diensten eisen een steeds betere verbinding. Glasvezel is veruit de snelste en stabielste techniek en is klaar voor toekomstige groei. Daarom zijn overal in Nederland initiatieven om glasvezel uit te rollen.

Delta Fiber

Er zijn diverse partijen in Nederland bezig met de aanleg van glasvezel, meestal in de grote steden. Delta Fiber richt zich specifiek op het buitengebied en dorpen als Zwartebroek en Terschuur. Delta Fiber levert op dit moment het snelste netwerk van Nederland (tot 8000 Mbps).
Het netwerk van Delta Fiber is een open netwerk: je hebt de keuze uit verschillende internet & tv aanbieders. Op dit moment zijn dat Delta, Caiway, Online, Kliksafe en Helden van Nu. Het lijkt op onze stroomvoorziening waarbij Liander het elektriciteitsnet onderhoud en energieleveranciers zoals bijvoorbeeld Vattenfall, de stroom leveren.

De aanleg

De aanleg van glasvezel kost veel geld. Het is voor Delta daarom belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners meedoen. Minimaal 25% van de 907 huizen in kernen van Zwartebroek en Terschuur moeten meedoen om de aanleg van glasvezel in Terbroek te kunnen realiseren. Op 31 december waren er nog 158 huishoudens nodig om de aanleg te kunnen realiseren.
Aanmelden kan tot 9 februari via www.gunterbroekglasvezel.nl

Deel dit artikel