Het gemeentehuis van Barneveld.  Foto: ANP

Het gemeentehuis van Barneveld. Foto: ANP

BARNEVELD - De gemeente Barneveld wil dat niet-essentiële winkels zo snel mogelijk weer openen, om te voorkomen dat er winkels als gevolg van het landelijk coronabeleid failliet gaan. "Wij maken ons ernstig zorgen."

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders mede namens alle gemeenteraadsfracties in een open brief aan demissionair premier Mark Rutte. De gemeente reageert hiermee op een oproep van de plaatselijke middenstand, die eerder vandaag al de noodklok luidde. De winkeliers hebben moeite het hoofd boven water houden en vrezen failliet te gaan.

Zie ook: 'Het kán zo niet langer', emotionele ondernemers bereiden actie voor

De gemeente voegt zich bij de woorden van de winkeliers. Sluiting van winkels zorgt volgens Barneveld voor 'forse maatschappelijke en emotionele effecten, ook op de langere termijn, voor iedereen'.

'Ondernemers ervaren pijn'

Volgens de gemeente neemt het begrip voor de maatregelen 'zienderogen' af. Winkeluitjes worden in het buitenland gedaan, lokale online-aankopen nemen af, groothandels zijn voor bijna iedereen open en op warenmarkten worden niet-essentiële producten wél verkocht, schrijft Barneveld.

"Bovendien ervaren ondernemers pijn dat er een beeld wordt geschapen dat ze ruimhartig gecompenseerd worden, wat niet zo is."

'Maatregelen zijn nodig'

De gemeente wil dat de winkels weer open gaan, eventueel via een afsprakensysteem. "In winkels kan de 1,5 meter afstand en het gebruik van een mondkapje prima gehandhaafd worden."

Voor de lange termijn pleit Barneveld bij de demissionair premier voor een 'duurzaam perspectief'. "Zolang de pandemie er nog is, begrijpen wij dat er maatregelen nodig zijn. Dat vereist een nieuw concept waarbij inwoners én middenstanders op een zo veilig mogelijke manier verder kunnen." Volgens de gemeente geldt dit ook voor de horeca, kapper en de culturele sector.

Deel dit artikel