Martine Breugem. Foto: Omroep Gelderland

Martine Breugem. Foto: Omroep Gelderland

BARNEVELD - Martine Breugem is ten einde raad. De eigenaresse van modezaak La Posta ziet steeds minder perspectief voor haar vestigingen in Barneveld en Veenendaal, nu deze voor de derde keer in twee jaar tijd dichtzitten.

Breugem slikt haar wanhoop en verdriet dapper weg, maar aan alles is te merken dat ze erdoorheen zit. De tijd dat ze onbezorgd klanten hielp in haar winkel lijkt iets van een vorig leven. Op dit moment zitten haar drie modezaken voor de derde keer dicht. Wat rest is online shopping, click & collect en de financiële hulp van de overheid.

Klanten naar België

De animo voor online shopping en click & collect is echter gering. "We doen heel hard ons best om klanten tot bij de deur te krijgen en leuke setjes te verkopen via video's en foto's", zegt Breugem. "Het levert alleen niet genoeg op. Normaal heb je klanten die in deze periode van het jaar hun aankopen doen, in de periode rond Kerst en oud en nieuw, waarin ze vrij zijn. Maar die zijn nu naar België gegaan, dat doet pijn om te zien. Ik hoor het mijn eigen dochter zeggen, en hoor van anderen die hetzelfde doen. Ja, dat voelt heel onrechtvaardig."

[quote:Martine Breugem, eigenaresse modezaak La Posta:Het kan zo niet langer, straks hebben we geen centrum meer]

De situatie is nog niet zo dreigend dat Breugem één van haar drie zaken moet sluiten, maar 'het houdt wel een keer op', zo erkent ze. "Het ondernemen is niet meer leuk. We zijn hier om klanten te helpen en blij te maken en dat kan nu niet. Ze telefonisch helpen is niet wat wij willen. We willen gewoon klanten in de winkel helpen, met een bakje koffie en gezelligheid. We hebben een mooie winkel, van mensen in en buiten Barneveld. Het zou zo zonde zijn als dit zo doorgaat."

[image:7516556]

Aanstaande dinsdag zal Breugem, samen met andere Barneveldse ondernemers, vanaf 9.00 uur een menselijk lint vormen om aandacht te vragen voor hun penibele situatie. Want dat de nood hoog is, is duidelijk. "Ik heb van collega-ondernemers trieste verhalen gehoord waardoor ik denk: jongens, we werken er heel hard voor, en nu zit het ons gewoon tot hier. We kunnen niks meer, we moeten gewoon open. Het kán niet langer."

Schakels uit de ketting

"Weet je", zegt de eigenaresse, "Barneveld heeft zo'n mooi centrum. Ik zie Barneveld als een prachtige ketting. Ik ben een geboren Barneveldse en ik houd van Barneveld. Het zou zo zonde zijn als heel veel schakels uit die mooie ketting gaan. Dan hebben we geen mooi centrum meer. Het kan zo niet langer."

Kitty Schueler, sinds een jaar voorzitter van de Barneveldse Middenstands Vereniging (BMV), kent en onderschrijft de zorgen van Breugem. De huidige lockdown is anders van gedaante dan de tweede, maar zéker anders dan de eerste. "Er wordt nu veel minder online gekocht dan in de eerste lockdown", zegt Schueler.

[quote:Kitty Schueler, voorzitter ondernemersvereniging:Je wilt straks niet op een prachtig terras zitten en zien dat er geen winkels meer zijn]

"In de eerste lockdown werden bijvoorbeeld geregeld maaltijdboxen afgenomen, maar dat is nu geminimaliseerd. Mensen zien de urgentie ook niet meer, ze denken dat het wel meevalt omdat we er nog steeds zijn. Maar dat is de buitenkant, het valt niet mee. En we worden niet ruimhartig gecompenseerd, zoals Mark Rutte dat zegt."

Schreeuw om aandacht

De actie die Schueler, Breugem en andere Barneveldse ondernemers dinsdag vanaf 9.00 uur op poten zetten, is in feite een schreeuw om aandacht. "Dat is wat het op moet leveren", zegt Schueler. "Pure aandacht. Na de actie leveren we symbolisch onze winkelsleutel in bij de burgemeester. Die ondersteunt deze actie ook."

[image:7516560]

Schueler weet dat veel Nederlanders de voorbije periode naar België en Duitsland trokken om dáár hun aankopen te doen. Ze snapt het ook wel, maar hoopt dat diezelfde mensen beseffen dat ze daarmee hun lokale ondernemers misschien wel de nek omdraaien.

"We willen zeggen dat er verandering móet komen, het wordt ook na heropening heel moeilijk. En we willen de consument ervan bewust maken dat we ze echt nodig hebben. Het is nu nog veel belangrijker dan in de eerste lockdown om nú te gaan kopen. Je wilt niet in het prachtige Barneveld op een prachtig terras zitten en zien dat er geen winkels meer zijn. Of überhaupt geen terras meer."

Zie ook: Barneveld stuurt open brief naar Rutte over winkelsluiting: 'Wij maken ons ernstig zorgen'

Deel dit artikel