De kap in het Pastoriebos afgelopen vrijdag.  Foto: Bas van Helden

De kap in het Pastoriebos afgelopen vrijdag. Foto: Bas van Helden

VOORTHUIZEN - Zolang de rechtszaak bij de Raad van State loopt, wordt er niet meer gekapt in het veelbesproken Pastoriebos in Voorthuizen. Die toezegging deed advocaat Jaap IJdema namens projectontwikkelaar Van Bekkum donderdag bij de hoogste bestuursrechter van ons land. Een aantal weken geleden ontstond ophef, toen bleek dat de projectontwikkelaar, tegen het zere been van omwonenden, plots met het kappen van bomen was begonnen.

Omwonende Bas van Helden, tevens voorman van buurtcomité Behoud Pastoriebos Voorthuizen, werd op 10 december wakker van het geluid van kettingzagen. "Ik schrok mij wezenloos, want wij waren hier niet van op de hoogte", vertelde hij eerder al aan Omroep Gelderland.

Zie ook: Bomenkap in veelbesproken Pastoriebos stilgelegd: 'Ik voel mij voor gek gezet'

Als gevolg van de plotselinge kap, vroeg zijn advocaat de Raad van State (RvS) een kapverbod op te leggen, om 'onomkeerbare gevolgen' te voorkomen. Dat werd een paar uur later toegekend. Bij de RvS liep sowieso al een rechtszaak, om de aanstaande bouw van een appartementencomplex in het bos tegen te houden. Voor de bouw van dat complex, is bomenkap nodig.

Broedseizoen

Vandaag kwamen drie partijen op digitale zitting. De gemeente Barneveld, vertegenwoordigd door een ambtenaar, advocaat Jaap IJdema namens projectontwikkelaar Van Bekkum en advocaat Edwin Oskam namens Van Helden. Oskam legde de rechter uit dat de omwonenden de plotselinge kap niet verwacht hadden, omdat de procedure tegen de bouw van het appartementencomplex nog loopt. "Omwonenden hadden geen aanleiding te denken dat er al begonnen zou worden."

Advocaat IJdema vertelde op zijn beurt dat de projectontwikkelaar netjes heeft gewacht tot het verstrijken van een beroepstermijn eind november. Daarna is er inderdaad overgegaan op kap. "Kapactiviteiten wil Van Bekkum buiten het broedseizoen doen." Dit is de ontwikkelaar overigens ook wettelijk verplicht.

Uitspraak eind dit jaar

IJdema stelde daarna dat de projectontwikkelaar 'berust' in het kapverbod en dat er, zolang de verdere procedure bij de RvS loopt, niet gekapt wordt. De verwachting was bij hem dat de zaak in het tweede kwartaal van dit jaar behandeld zou worden, maar de rechter moet daarin teleurstellen. "We zitten tot het derde kwartaal al helemaal vol. Ik ga mij er voor inzetten dat de hele zaak in het derde kwartaal kan plaatsvinden. De uitspraak zal dan waarschijnlijk eind dit jaar zijn."

Dit kwam ruw op het dak van de advocaat. Hij vertelde dat Van Bekkum eigenlijk van plan was om in september verder te kappen, na de uitspraak over de hele procedure. Na overleg met zijn cliënt meldde hij dat ze ook tot het eind van het jaar willen toezeggen niet te kappen.

Toch zullen de komende tijd toch nog enkele bomen in het Pastoriebos verdwijnen. De gemeentelijk ambtenaar vertelde dat er nog zo'n tien oude en dode bomen in het bos staan. "Door de staat van de bomen neemt de kans toe dat ze bij een storm op de weg waaien. Dat is gevaarlijk." De ambtenaar wil dat die bomen, in verband met de veiligheid, snel gekapt worden.

Dorpsoudste

De rechter zegde toe dit belangrijk te vinden. Daarnaast concludeerde hij dat de partijen het met elkaar eens zijn over het kapverbod. Bij de kap van de bomen in september is ook een vleermuispassage verdwenen. De partijen komen overeen dat die moet terugkeren.

De rechter stelt vervolgens voor dat de omwonenden, gemeente en projectontwikkelaar met elkaar om tafel gaan om een tekening te maken, waarop precies zichtbaar is welke bomen nog verdwijnen en waar de vleermuispassage komt. Verder wordt afgesproken dat er tot de uitspraak aan het eind van het jaar niks in het Pastoriebos verandert.

De rechter kan zich hierin vinden. "Als een soort dorpsoudste heb ik nu een maatregel genomen", zegt hij met een lach. "Het is heel fijn dat u er met z'n drieën uitkomt. Daar ga ik dan ook vanuit."

Deel dit artikel