De winkelsluiting is soms niet meer uit te leggen, aldus de gemeenten.  Foto: ANP

De winkelsluiting is soms niet meer uit te leggen, aldus de gemeenten. Foto: ANP

NIJKERK - De gemeente Nijkerk heeft een open brief naar demissionair premier Mark Rutte gestuurd waarin zij oproept tot heropening van niet-essentiële winkels. Met de brief volgt de gemeente het voorbeeld van Barneveld, die deze week als eerste zo'n brandbrief naar Den Haag stuurde.

Zie ook: Barneveld stuurt open brief naar Rutte over winkelsluiting: 'Wij maken ons ernstig zorgen'

De brief van Nijkerk is, net zoals die van de gemeente Barneveld, ondertekend door het gemeentebestuur en alle gemeenteraadsfracties. De gemeente Nijkerk schrijft in haar brief dat het gaat om een 'noodkreet'. "De telkens terugkerende ad-hocmaatregelen pakken verschillend uit voor onze ondernemers, terwijl die verschillen steeds moeilijker uit te leggen zijn."

"Winkeliers die als niet-essentieel worden aangemerkt, moeten met lede ogen aanzien dat dezelfde producten verkocht worden bij een collega die toevallig ook 'food' in het assortiment heeft en daardoor wél open mag. Sportschoolhouders moeten accepteren dat hun bedrijf gesloten blijft, terwijl mensen massaal op wintersport gaan." Nijkerk roept demissionair minister-president Mark Rutte op 'deze moeilijke of niet uitlegbare verschillen weg te nemen'.

Sneeuwbaleffect

De gemeenten die een brief schrijven, scharen zich met hun brieven achter hun ondernemers. "Die kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken", lichtte de Barneveldse wethouder Didi Dorrestijn donderdag al toe. "We zien het leed bij de ondernemers, en maken ons ernstig zorgen over de financiële gevolgen van de winkelsluiting."

Zie ook: 'Het kán zo niet langer', emotionele ondernemers bereiden actie voor

De gemeente Barneveld schreef de brief na een emotionele oproep van plaatselijke ondernemers. Kitty Schueler, voorzitter van de Barneveldse Middenstandvereniging zegt het 'fantastisch' te vinden dat andere gemeenten het Barneveldse voorbeeld volgen. "Het lijkt alsof er een sneeuwbaleffect ontstaat. Hoe meer gemeenten en winkelcentra van zich laten horen, hoe groter de kans dat er ook iets veranderd."

Schueler heeft ook gehoord dat de gemeente Scherpenzeel een brief heeft gestuurd, net als Veenendaal, Woudenberg en Opmeer. "Zo kunnen we echt laten zien dat dit leeft." Dimitri Horsthuis van de gemeente Overbetuwe laat weten "de oproep van Barneveld te ondersteunen."

Zie ook: Gemeente Barneveld vindt brief aan Rutte geen symboolpolitiek

Deel dit artikel