Een van de gedumpte chihuahua's. Foto: Omroep Gelderland

Een van de gedumpte chihuahua's. Foto: Omroep Gelderland

TIEL - De 24 gedumpte hondjes die afgelopen weekend werden gevonden in Geldermalsen, zijn volgens Anita van den Broek van de Nederlandse Chihuahua Club van een broodfokker. Ze vermoedt dat de honden zijn gedumpt, omdat de fokker niet aan de nieuwe wetgeving kon voldoen. "Ze zien er echt slecht uit."

Volgens Van den Broek zijn de laatste tijd veel broodfokkers gestopt. Nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat in je schuur 'zwart' een aantal nesten per jaar fokken niet meer gaat. "Natuurlijk zijn er ook genoeg broodfokkers die dat weten te omzeilen, maar oudere fokkers die een uitkering hebben, kunnen best met de handen in het haar zitten en misschien deze honden gedumpt hebben."

UBN-nummer

Vanaf 1 november 2021 moeten fokkers een UBN-nummer hebben. Dat is een registratie die ervoor zorgt dat de dieren gechipt kunnen worden. De informatie over de fokker gaat naar het RIVM en de Belastingdienst.

Volgens Van den Broek heeft dit besluit tot veel reuring geleid in de fokwereld: "Ik volg diverse fora en zag dat veel mensen zich zorgen maken over die registratie en besluiten te stoppen." Naast het nummer moeten hondenfokkers nu ook verschillende diploma's hebben, legt ze uit.

"Chihuahuamensen zijn mensen die willen helpen"

Dat de hondjes in Tiel er zo slecht aan toe zijn, doet haar pijn: "Chihuahuamensen zijn mensen die willen helpen, dus ik snap dat er al zoveel geld gedoneerd is." Daarnaast maakt ze zich geen enkele zorgen of de honden, als ze weer opgeknapt zijn, een fijn huisje krijgen: "Als je er al één hebt, kan je er makkelijk één bij hebben."

Zie ook: Gedumpte chihuahua's gaan het waarschijnlijk allemaal redden

Politie doet onderzoek

De politie laat weten onderzoek te doen naar de herkomst van de hondjes: "Op dit moment lopen we een aantal routes uit, om te kijken of we bij een eigenaar kunnen uitkomen. Daarnaast hopen we dat zich getuigen melden die misschien informatie hebben over de herkomst van de hondjes", zo laat een woordvoerder weten.

De woordvoerder zegt dat getuigen zich ook anoniem kunnen melden.

Zie ook:

Deel dit artikel