Barneveldse ondernemers protesteren met lawaai. Foto: Omroep Gelderland

Barneveldse ondernemers protesteren met lawaai. Foto: Omroep Gelderland

BARNEVELD - Barneveldse ondernemers protesteren dinsdagochtend tegen het coronabeleid. Door geluid te maken met onder meer potten, pannen en fluitjes, willen de ondernemers duidelijk maken dat de nood hoog is en dat hun niet-essentiële winkels snel weer open moeten. "De ruimte is op", zegt Kitty Schueler, voorzitter van de Barneveldse Middenstandvereniging.

De protestactie werd een week geleden al aangekondigd. Barneveldse ondernemers lieten toen weten dat het 'zo echt niet langer kan'. De winkeliers willen hun winkels weer openen, zodat ze niet failliet gaan. De compensatieregeling vanuit het Rijk dekt volgens de ondernemers lang niet alle kosten.

Kijk hoe het lawaaiprotest eraan toeging:

[video:7523682]

Verantwoord open

Volgens Schueler kunnen de winkels weer verantwoord open: "Omdat wij als ondernemers gewoon precies weten wat wij moeten doen met onze desinfectiematerialen bij de deur. Voor mijn part één persoon op 10, 20 of 30 vierkante meter. Er zijn zo veel mogelijkheden. Alles is mogelijk, maar we zitten niet op 2G te wachten." Schueler wil zo snel mogelijk weer open: "Het liefst vandaag nog. Het kan."

Niet voor gemaakt

De eigenaar van een modezaak die al veertig jaar in het vak zit, wordt er droevig van: "Dit maakt je gewoon kapot, het maakt je down. De energie gaat gewoon helemaal uit de mens, iedere dag als je naar de winkel gaat. Alles is donker. De deuren moeten dicht blijven. Daar ben ik niet voor gemaakt. Ik heb een vak en ik ben een vakman. En ik wil dat vak ook heel graag uitoefenen."

Symbolische sleutel

Het protest begint even na 9.00 uur. "We gaan met potten, pannen en fluitjes geluid maken", zegt Schueler. Daarna gaan de ondernemers naar het gemeentehuis toe, waar ze de symbolische sleutel van het centrum overhandigen aan burgemeester Jan Luteijn.

[image:7516560]

De gemeente Barneveld staat achter de actie. Vorige week stuurde het gemeentebestuur, mede in naam van alle raadsfracties, een brief aan minister-president Mark Rutte, waarin Barneveld oproept niet-essentiële winkels weer veilig te openen.

Zie ook:

Deel dit artikel