Rutger ten Velde balt de vuisten, de handballers schrijven geschiedenis op het EK. Foto: Orange Pictures

Rutger ten Velde balt de vuisten, de handballers schrijven geschiedenis op het EK. Foto: Orange Pictures

ARNHEM - Rutger ten Velde levert samen met Robin Schoenaker de Gelderse delegatie van het sensationeel presterende handbalteam. Op het EK in Hongarije verbaast Oranje vriend en vijand. "Onze eerste missie is geslaagd." Vanavond wacht grootmacht Frankrijk.

'Les Bleus' overleggen bij de mannen de meeste prijzen. Met drie maal Olympisch goud, zes wereldtitels en drie maal de beste van Europa steekt Frankrijk er met kop en schouders bovenuit. Tegen dat wonderteam, met op dit moment overigens de nodige blessures, neemt het gretige Nederland het vanavond in Boedapest op voor de eerste wedstrijd van de hoofdronde.

Missie geslaagd

Oranje plaatste zich op spectaculaire wijze door in de groepsfase twee maal te stunten. "Onze eerste doelstelling is binnen. Die missie is geslaagd, maar nu willen we natuurlijk meer. We gaan nog proberen zoveel mogelijk wedstrijden te winnen. Het voordeel is dat we misschien wat vrijer kunnen spelen tegen landen als Frankrijk en Denemarken", reageert hoekspeler Ten Velde uit Arnhem vanuit het spelershotel in de Hongaarse hoofdstad.

Jarenlang stonden de handbalmannen in de schaduw van het succesvolle vrouwenteam dat grossierde in medailles en al twee maal op de Spelen stond. Op dat podium is de concurrentie echter wel een stuk minder groot. Maar de Nederlandse heren manifesteren zich nu nadrukkelijk tijdens hun tweede EK op rij. Ieder jaar worden serieuze stappen omhoog gezet.

Trots

Nederland onderscheidt zich nadrukkelijk in zijn spel. Het team speelt anders dan de meeste landen. "We krijgen veel complimenten en dat maakt me heel trots", glimt Ten Velde. De geboren en getogen Arnhemmer speelt in Oranje op de linkerhoek. Met de tweede overwinning in de poule (op Portugal) schreef de ploeg dinsdag geschiedenis door zich voor het eerst te scharen bij de beste twaalf landen van Europa.

Ongewoon

"Je hoort dat de hele handbalwereld het aantrekkelijk en leuk vindt om naar onze manier van spelen te kijken", vervolgt Ten Velde. "We hebben een opbouwrij met spelers die gemiddeld slechts 1 meter 80 zijn. Dat is heel ongewoon in deze sport."

Analyseren

"Wij schieten ook weinig van afstand, maar handballen juist heel gevarieerd en weten altijd wel een vrije man te vinden. En we blijven scoren. Dat maakt ons heel lastig te analyseren. Het is voor een tegenstander onaangenaam om tegen Nederland te spelen. Maar het is wel aangenaam om te zien."

Oranje stuntte tegen het gastland in de openingswedstrijd van het EK. Voor het oog van 20.000 fanatieke Hongaren werd de grootste overwinning ooit geboekt. IJsland won met 1 goal verschil, maar weer twee dagen later kreeg ook Portugal klop en plaatste Nederland zich voor de volgende ronde.

Onnodig

Het begin was stroef erkent Ten Velde. "We gooiden in het begin heel slordig drie ballen weg, maar hebben het ook snel weer kunnen omdraaien. We liepen zelfs vijf doelpunten weg. Ik dacht nog twee erbij en die Portugezen geven het op. Maar het ging toch bijna mis en we maakten het weer onnodig spannend. Het feest daarna was wel dubbel zo groot", merkte Ten Velde.

[image:7531122]

Vrijer spelen

"De ontlading was echt enorm. Op het veld, maar ook nog in de bus en in het hotel", vertelt de international die in Duitsland competitie speelt. "Dit was heel vet. Hoewel Europa misschien niet in ons geloofde, wisten wij dat dit kon. Dat we nu de hoofronde hebben gehaald, betekent ook weer een betere loting voor het WK van volgend jaar. We proberen de komende dagen natuurlijk nog zoveel mogelijk te winnen."

Nederland blijft in Boedapest en treft nu olympisch kampioen Frankrijk (vanavond 18.00 uur, RvdM), wereldkampioen Denemarken, Montenegro en Kroatië. Mogelijk keren dan ook weer de spelers terug die vlak voor het duel met Portugal positief werden getest en nog in isolatie zitten. "Dit is één grote vriendengroep die hoopt dat altijd iedereen fit is en kan spelen. Dat die jongens positief waren, betekende een behoorlijke klap, maar het was ook een extra motivatie om te winnen."

Corona

Ten Velde erkent dat corona als een donkere en onzekere wolk boven het team hangt. "De schrik zat er goed in toen we er in de voorbereiding al mee te maken kregen. Je weet dat verspreiding op de loer ligt en bent er continu mee bezig. Later ebt het dan wel weer weg als de rest veilig is. Maar natuurlijk leidt het af en zit het in je hoofd. Het is geen bijzaak. Gelukkig konden we de focus ook weer snel op het handbal leggen en corona op tijd loslaten."

Zie ook: 'Ineens hadden we heel veel vrienden', Arnhemse handballer leeft zijn droom op EK

Deel dit artikel