Volgens Barnevelds wethouder financiën zit de vork anders in de steel.   Foto: Pixabay

Volgens Barnevelds wethouder financiën zit de vork anders in de steel. Foto: Pixabay

BARNEVELD - De onvoldoende die de gemeente Barneveld afgelopen week kreeg voor de gemeentefinanciën, ligt genuanceerder. Dat zegt verantwoordelijk wethouder André van de Burgwal. Adviesbureau BDO vergeleek het huishoudboekje van Barneveld met andere gemeenten, op onder meer criteria als de schuld, de waarde van grond die gemeente in bezit heeft, de belastingcapaciteit en de vraag of schulden op lange termijn afgelost kunnen worden. Barneveld scoorde het laagste van alle Gelderse gemeenten en kreeg een 5.

Zie ook: Slechts één gemeente scoort onvoldoende in onderzoek naar financiën

Wethouder Van de Burgwal is het niet met dat cijfer eens en weerlegt het onderzoek. Volgens hem doet het adviesbureau 'vergaande uitspraken' op basis van de kerngetallen. "Andere zaken die van invloed zijn op de financiële situatie worden in dit onderzoek niet meegenomen", zegt Van de Burgwal. "Er spelen veel meer dingen mee dan alleen die kerngetallen", vertelt hij. "Als je daar puur naar kijkt, dan geeft dat geen positief beeld."

Volgens Van de Burgwal is het belangrijk om verder te kijken dan alleen die getallen. "Het klopt dat we in Barneveld risico lopen, maar dat risico zijn we bewust aangegaan en hebben we goed afgedekt door veel geld achter de hand te houden. We hebben een hoog vermogen."

De wethouder legt uit dat de provincie, die toezicht houdt op de gemeentefinanciën, tevreden is over Barneveld. "Ook onze huisaccountant, die ieder jaar een check doet, geeft een ander beeld dan BDO. De gemeenteraad heeft daarnaast vorig jaar een externe accountant laten meekijken. Zij erkennen ook dat het beeld van Barneveld positief is."

In een ander onderzoek, van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, scoorde Barneveld een 6,5.

Fusie met Scherpenzeel

De 5 die Barneveld heeft gekregen, zorgde afgelopen week voor verbazing in Scherpenzeel. Die gemeente kreeg van BDO een 9 als rapportcijfer. Vorig jaar zag het er lang naar uit dat Scherpenzeel op last van de provincie zou moeten gaan fuseren met Barneveld. Op het laatste moment werd daar een streep doorgezet.

De financiële situatie van Scherpenzeel zou de aanleiding zijn om het dorp bij Barneveld te voegen. Onder meer de ontslagen Scherpenzeelse burgemeester Eppie Klein reageert verbaasd op de rapportcijfers van beide gemeenten. "Opmerkelijk resultaat."

Wethouder Van de Burgwal zegt dat hij niet zoveel van de verbazing vindt. "Je moet verder kijken dan het cijfer. Ik heb geen kennis over de begrotingen van andere Gelderse gemeenten om daar wat van te vinden. Wij hebben altijd gezegd dat we als Barneveld geen mening hebben over de financiën van Scherpenzeel."

De tweet van Eppie Klein:

[tweet:https://twitter.com/eppieklein/status/1483558114855206916]

Deel dit artikel