Lead Image 1:
Lead image TXT 1: . Foto: Gemeente Barneveld
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: . Foto: Gemeente Barneveld
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: . Foto: Gemeente Barneveld
Verkiezingen. Foto:

Verkiezingen. Foto:

BARNEVELD - Van maandag 14 maart tot en met woensdag 16 maart kon er in heel Nederland gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Omdat de gemeente Barneveld in het aantal inwoners gestegen is de laatste vier jaar, tot boven de 60.000, zijn er nu twee zetels meer te verdelen. In totaal 33. Het totaal aantal kiesgerechtigden in Barneveld is 44.882 stemmen waard. Voorlopig kunnen de SGP en Lokaal Belang zich tot winnaar kronen.

De eerste tussenstand

Foto: Gemeente Barneveld

De eerste tussenstand is gebaseerd op 21 van de 48 stemlokalen. Het gaat hier om 12.985 kiesgerechtigden.
De SGP is onverminderd populair in de gemeente, maar Lokaal Belang zal volgens de eerste tussentijdse uitslag het hardst mogen juichen.
De winst voor de SGP en Lokaal Belang gaan ten koste van zetels voor het CDA en Pro'98. Deze partijen wisten vier jaar geleden beiden 5 van de 31 zetels te bemachtigen.
Burger Initiatief en de VVD wisten vier jaar geleden beiden 2 zetels te bemachtigen, nu valt de weegschaal in het voordeel van de VVD.
De ChristenUnie kan tevreden zijn met een stabiel beeld.

De tweede tussenstand

Foto: Gemeente Barneveld

De tweede tussenstand is gebaseerd op 43 van de 48 stemlokalen. Van de 39.847 kiesgerechtigden kwam ruim 66 procent opdagen.
De verhoudingen tussen de zeven partijen lijken weinig gewijzigd te zijn, ten opzichte van de eerste tussenstand.

Voorlopige zetelverdeling

Foto: Gemeente Barneveld

De Barneveldse afdeling van de SGP steekt wederom met kop en schouder boven de rest uit. Zij nemen 10 zetels mee voor de komende periode.
Een andere opvallende winnaar is Lokaal Belang. Zij stijgen van 4 naar 7 zetels.
De ChristenUnie weet 5 zetels te handhaven en ook de VVD blijft gelijk met 2 zetels.
Drie partijen moeten een zetel inleveren, Pro'98 en het CDA gaan naar 4 zetels. Burger Initiatief sluit de voorlopige ranglijst met 1 zetel.

Deel dit artikel