Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Dierenambulance helpt achtergelaten oorlogsdieren op de grens. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Gedoneerde spullen die met de dierenambulance naar de Oekraïense grens zijn gebracht. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Hond Bahru in de dierenambulance onderweg naar zijn nieuwe baasje in Nederland. Foto: Omroep Gelderland
Twee hondjes in een bench. Foto: Omroep Gelderland

Twee hondjes in een bench. Foto: Omroep Gelderland

EDE - Normaal gesproken redden ze dieren in nood in de regio Ede-Veenendaal. Maar vorige week zijn drie medewerkers van de Dierenambulance Gelderse Vallei naar de grens gereden tussen Oekraïne en Roemenië. Door de oorlog is de situatie voor huisdieren er schrijnend.

Doordat veel Oekraïense huisdieren niet over de juiste vaccinaties beschikken om de grens over te gaan, laten hun vluchtende baasjes ze noodgedwongen achter. "Als gevolg daarvan zijn veel dierenasiels langs de Oekraïense grens overvol", vertelt Daniëlle Fränkel van dierenambulance Gelderse Vallei. "En daar wilden wij wat aan doen. Niet alleen met geld, maar juist met hulpmiddelen zoals voedsel, medicijnen en dekens."

Kijk waarom de Dierenambulance Gelderse Vallei zich inzet voor de dieren:

Gedoneerde hulpgoederen

Vol goede moed vertrokken Fränkel en haar collega's Scarlett Willemse en Vincent Aarts begin vorige week naar de grens. “Onze ambulance zat vol met gedoneerde hulpgoederen”, vertelt Fränkel. “Die kregen we onder andere van Stichting Dierenlot en verschillende dierenartsen uit de regio. Maar we hebben ook veel spullen gekregen van particulieren."

Gedoneerde spullen die met de dierenambulance naar de Oekraïense grens zijn gebracht - Foto: Omroep Gelderland

Na de grensovergang tussen Hongarije en Roemenië sloeg de sfeer om. “Het was echt alsof je in een andere wereld terechtkwam. Er lagen dode honden midden op de weg, terwijl mensen er met een grote boog omheen liepen”, aldus Aarts. "Dat maakt best veel indruk."

Het plaatselijke dierenasiel in het Roemeense Sighetu Marmației was voor de medewerkers van de dierenambulance de eindbestemming. “De situatie bij het asiel is bijna niet te beschrijven”, vertelt Fränkel aangeslagen. “Toen we aankwamen, werd ik eigenlijk heel boos."

'Overal poep en het stonk gigantisch'

Want waar het asiel maximaal plek heeft voor 150 honden, zaten er volgens Fränkel ruim 200. "In het asiel was geen verwarming of warm water. Honden zitten bij elkaar in een kennel gedrukt, omdat er te weinig ruimte is. Er was overal poep en het stonk gigantisch. Er zaten puppies met ontzettende jeuk, want vlooienmiddelen hebben ze daar niet of nauwelijks. Dan wil je daar de druppel op de gloeiende plaat zijn. Je doet wat kunt.”

Het Roemeense dierenasiel op de grens met Oekraïne wordt gerund door vrijwilligers. "Ze roeien met de riemen die ze hebben en kunnen er helaas maar twee keer per dag een uurtje zijn”, aldus Fränkel. “De rest van de dag zijn de honden op elkaar aangewezen. Als de dieren elkaar verwonden, komen de vrijwilligers daar 's avonds of de volgende dag pas achter. Het was echt verschrikkelijk!”

Een deel van de meegebrachte medicijnen en voer ging naar de honden in het Roemeense dierenasiel. "Maar een ander deel is via een Roemeense dierenarts letterlijk naar achtergelaten huisdieren in Oekraïne gebracht", vertelt Aarts. "Deze vrouw gaat wekelijks met een busje of vrachtwagen de grens over."

Nieuwe missie

Medio mei willen de drie medewerkers van de dierenambulance Gelderse Vallei opnieuw met een transport naar Roemenië. "Donaties in de vorm van medicijnen, voer, dekens, benches, dierenspeeltjes of geld zijn meer dan welkom. Want de hoge brandstofkosten moeten we zelf betalen. Om die reden hebben we ook een crowdfunding opgezet", aldus Willemse.

Ook zijn Fränkel, Willemse en Aarts op zoek naar een aantal nieuwe baasjes voor twaalf oudere honden uit het Roemeense dierenasiel. "Die maken daar vanwege hun leeftijd gewoon geen enkele kans meer op adoptie", legtAarts uit. "Als wij ze niet helpen dan zitten ze daar hun tijd uit tot ze doodgaan. We zoeken hier in Nederland een gouden mandje voor ze."

Dat gouden mandje in Nederland hebben ze al gevonden voor één van de honden. Aarts: "Vooraf hadden we daar de opvang in Nederland al voor geregeld omdat deze honden een rugzakje hebben. Hond Bahru heeft nu een nieuw baasje in Huissen."

Hond Bahru in de dierenambulance onderweg naar zijn nieuwe baasje in Nederland - Foto: Omroep Gelderland

Om in mei meer huisdieren te helpen én om de twaalf oudere honden mee terug te nemen zijn Fränkel, Willemse en Aarts op zoek naar een busje of camper. "Mocht iemand die ter beschikking kunnen en willen stellen dan zou dat natuurlijk helemaal fantastisch zijn", vertelt Willemse. "We willen hem dan wil onderplakken met stickers van de dierenambulance zodat we zonder problemen de grensovergangen kunnen passeren."

Deel dit artikel