Deze soort pantserhouwitsers gaat naar Oekraïne. Foto: Omroep Gelderland

Deze soort pantserhouwitsers gaat naar Oekraïne. Foto: Omroep Gelderland

'T HARDE - Nederland stuurt zogenoemde pantserhouwitsers naar Oekraïne. Het gaat om de voertuigen die op 19 april waren toegezegd. Met dit zwaarste wapentuig van de landmacht werd op legerbasis 't Harde vorig jaar nog geoefend.

De munitie die meekomt naar Oekraïne leveren de Duitsers, maar de voertuigen levert Nederland. Hoeveel precies, is niet bekend. Het zou gaan om een beperkt aantal. In Duitsland worden bovendien de opleiding en training gegeven, zodat de Oekraïners ook weten hoe het materiaal gebruikt moet worden in de oorlog tegen Rusland.

Oefenen in 't Harde

Die oefeningen doet Defensie in Nederland ook. Vorig jaar nog, toen een verslaggever van Omroep Gelderland een dag mee mocht kijken. Kapitein Maarten vertelde waarom deze pantserhouwitsers zo handig zijn. "Ze kunnen op grote afstand de troepen in de frontlinie ondersteunen en zich snel weer verbergen."

De pantserhouwitsers hebben een team nodig om te werken. De houwitsers kunnen snel rijden naar een aangegeven plek. Binnen twee minuten staan ze paraat. De loop moet correct zijn afgesteld en een granaat moet zijn geladen. Dan is het slechts een kwestie van afvuren. Bij de oefening op de Veluwe konden er tot acht achter elkaar worden afgevuurd.

Zie ook: Mee met Defensie: dit gebeurt er bij schietoefeningen op de Veluwe

Volgens Defensie heeft het sturen van de houwitsers geen invloed op onze eigen veiligheid. "Nederland beschikt over voldoende middelen, waarmee opleiding, training en inzet zijn te garanderen", zeggen ze.

Deel dit artikel