De auto botste in de rechterberm tegen een boom en kwam tegen een boom in de linkerberm tot stilstand. Foto: Luke Beens / Persbureau Heitink

De auto botste in de rechterberm tegen een boom en kwam tegen een boom in de linkerberm tot stilstand. Foto: Luke Beens / Persbureau Heitink

NIJKERK - Een 20-jarige man uit Harskamp is dinsdag veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur. Hij veroorzaakte in oktober 2020 een auto-ongeluk in Nijkerk, waarbij zijn beste vriend om het leven kwam. Zelf raakte de beginnende bestuurder zwaargewond.

De Harskamper reed ’s nachts met een tweede persoon op de Barneveldseweg in Nijkerk, toen het misging. Hij reed veel te hard in een S-bocht en raakte de macht over het stuur kwijt. De auto kwam tegen een boom tot stilstand.

De twee moesten door de hulpdiensten worden bevrijd uit de auto. De 18-jarige bijrijder overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De bestuurder is nog altijd herstellende van het ongeluk.

Net een maand zijn rijbewijs

De Harskamper reed meer dan 100 kilometer per uur, terwijl 60 km/u was toegestaan. Hij had op dat moment pas een maand zijn rijbewijs. Volgens de rechter is er sprake van ‘onvoorzichtig en onachtzaam rijgedrag’.

De rechtbank houdt bij de straf rekening met ‘de enorme gevolgen van het ongeval, die nog dagelijks voelbaar zijn voor de nabestaanden’. Ook is het volgens de rechter zwaar voor de 20-jarige man dat hij moet leven met het besef dat hij het ongeluk veroorzaakte waarbij zijn beste vriend omkwam.

Naast de taakstraf van 200 uur krijgt hij ook een rijontzegging voor twaalf maanden. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Zie ook: 18-jarige bijrijder overleden na zwaar ongeluk Nijkerk

Deel dit artikel