Bart Kemp verwacht nieuwe acties, maar hoe en waar weet hij niet. Foto: Omroep Gelderland

Bart Kemp verwacht nieuwe acties, maar hoe en waar weet hij niet. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Tijdens het spoeddebat over de boerendemonstraties in de Tweede Kamer bleek donderdag dat meerdere partijen een onafhankelijker bemiddelaar willen om met de verschillende partijen te praten. Of zo'n mediator het verschil gaat maken in de stikstofcrisis? Bart Kemp, de voorman van Agractie staat niet te juichen.

Als het al lukt om de boerenorganisaties en vertegenwoordigers van het kabinet met elkaar aan tafel te krijgen, zal het nog lastig worden om er samen uit te komen. Volgens de Arnhemse mediator Nienke Wiersma is het niet onmogelijk. "Iedereen is er natuurlijk bij gebaat om tot een oplossing te komen. Maar als je allerlei voorwaarden gaat stellen voordat je in gesprek gaat, is het wel moeilijk."

Voor Bart Kemp zijn die voorwaarden wel belangrijk. "Het probleem is dat de doelen niet ter discussie staan. Wij willen de uitgestoken hand om in gesprek te gaan best aannemen, maar dan moeten we wel praten over de doelen."

Frustraties lopen hoog op

Tijdens het spoeddebat bleek dat de coalitiepartijen juist de grote stikstofdoelen overeind willen houden. Zij willen wel in gesprek gaan over de manier waarop de doelen gehaald worden.

Dat levert weer frustratie op bij de boeren, zoals afgelopen week te zien was bij verschillende protestacties. Kemp zegt hierover: "Wij roepen op; houd het oog op de bal, focus op de inhoud. Dit soort acties leiden af van de inhoud. Boeren staan nu met de rug tegen de muur en doen wanhoopsprongen."

Gesprek over stikstofdoelen

Hij zou graag in gesprek gaan over de doelen die volgens hem onhaalbaar zijn. "Er worden keuzes gemaakt in het beleid ten gunste van bouw, industrie en luchtvaart. Boeren worden opgeofferd."

Als er bereidheid is om naar elkaar te luisteren, dan heeft een poging tot bemiddelen kans van slagen volgens Nienke Wiersma. "Je moet als mediator eerst heel goed beide verhalen naar boven halen. En dan kijken naar een oplossing waar alle partijen mee kunnen leven. Dat is niet makkelijk als je zo lijnrecht tegenover elkaar staat. Maar: nee heb je en ja kun je krijgen."

In De Week van Gelderland vertelt Bart Kemp meer over zijn ideeën over de stikstofcrisis:

Deel dit artikel