Minister Adema heeft een landelijke ophok- en afschermplicht afgekondigd. Foto: ANP

Minister Adema heeft een landelijke ophok- en afschermplicht afgekondigd. Foto: ANP

BARNEVELD - Voor heel Nederland wordt weer een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten ingesteld. Dat heeft landbouwminister Piet Adema woensdag bekendgemaakt. Niet alleen commerciële houders moeten hun pluimvee binnenhouden, ook hobbyhouders.

"Het hoge aantal besmettingen maakt helaas duidelijk dat extra voorzorg nodig is", schrijft de kersverse minister aan de Tweede Kamer.

Het laatste geval van vogelgriep in Gelderland werd zondag gemeld vanuit Klarenbeek in de gemeente Voorst. Bij een eendenbedrijf was de ziekte vastgesteld. Naar schatting 8.500 eenden werden geruimd.

De laatste tijd dook vogelgriep onder meer op in Barneveld, Lunteren, Hierden en Maurik. De ophokplicht werd in juni nog gedeeltelijk ingetrokken.

Al bijna een jaar vogelgriep

Deze periode van vogelgriep in ons land begon in Zeewolde en duurt nu bijna een jaar. Eind september meldde Wageningen Bioveterinary Research dat de besmettelijke ziekte voor vogels voorlopig niet weggaat. "Er is voor pluimveehouders een heel hoog risico aankomende winter", zei vogelgriepdeskundige Nancy Beerens.

Het virus ging deze zomer telkens rond onder wilde vogels en de wintervogels hebben het virus waarschijnlijk aan de zomervogels doorgegeven, waardoor vogelgriep in ons land bleef en dus nog steeds aanwezig is.

Virus ook in de zomer

Dat werd begin september duidelijk op een pluimveebedrijf in Barneveld. De NVWA ruimde 41.000 kippen na een besmetting. "Het is voor het eerst in de geschiedenis dat het virus in de zomer uitbreekt en de warmte heeft overleefd", zei de voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders toen tegen Omroep Gelderland.

De universiteit van Wageningen onderzoekt drie vaccins die mogelijk werken tegen vogelgriep. De eerste uitkomsten van het onderzoek worden eind december verwacht. Dat betekent volgens onderzoeker Beerens niet dat de vaccins dan al pluimvee kunnen beschermen. "Dit is een onderzoek in een laboratorium. Je wilt eerst ook weten hoe het vaccin zich in de praktijk gedraagt. Dat gaan we in 2023 doen."

Zie ook: ons dossier over de vogelgriep

Deel dit artikel