Staatssecretaris Maarten van Ooijen schrikt van verhalen De Glind. Foto: ANP

Staatssecretaris Maarten van Ooijen schrikt van verhalen De Glind. Foto: ANP

DE GLIND - Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport reageert geschrokken op de berichtgeving over De Glind. Tientallen oud-pleegkinderen zeggen tegen Omroep Gelderland slachtoffer te zijn geworden van mishandeling en seksueel misbruik.

Alle relevante feiten moeten volgens hem boven tafel komen. "Ieder kind moet veilig zijn en zich veilig voelen in de jeugdzorg. Als dat niet het geval is, is dat wat mij betreft onacceptabel", zegt Van Ooijen.

Hij was onlangs op werkbezoek in het jeugddorp. "Laat ik duidelijk zijn: er heeft mij zowel voorafgaand als tijdens het bezoek geen enkel signaal bereikt over misstanden."

Zie ook: Tientallen klachten over misbruik en mishandeling in jeugddorp De Glind

'Heus horrorverhaal'

Kamerlid Wybren van Haga spreekt van een heus horrorverhaal 'waarbij de koude rillingen je over het lijf lopen'. Hij wil dat het kabinet een onderzoek instelt om de bovenste steen boven water te krijgen.

Ook GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld noemt de verhalen 'vreselijk.' Zij wenst slachtoffers sterkte en wil dat het tot op de bodem wordt uitgezocht, schrijft zij op Twitter.

Meerdere oud-pleegkinderen zeggen tegen Omroep Gelderland dat ze lichamelijk of geestelijk zijn mishandeld. Enkele pleegkinderen zeggen seksueel misbruikt te zijn. Terwijl sommige verhalen bekend waren bij de directie van De Glind, werd zelden aangifte gedaan. Van Haga noemt het bizar dat bijna nooit gebeurde.

Deel dit artikel