Het feest in Ammerzoden. Foto: Bart Meesters

Het feest in Ammerzoden. Foto: Bart Meesters

AMMERZODEN - Duizenden mensen waren zondagnacht in een loods aan de Lange Weisteeg in Ammerzoden aan het feesten. Tot in de vroege uurtjes werd er gedanst, harde muziek gedraaid, gedronken en drugs genomen. En daarna kon iedereen weer naar huis. Hoe werkt dat?

Het was een illegaal feest, zegt de politie. Een vergunning lag er niet en op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening van Maasdriel was die wel nodig geweest. De organisator zou dus strafbaar zijn, maar dan moet de politie wel aanwijzingen hebben wie dat is.

Niet strafbaar

"Het bezoeken van zo'n feest is op zich niet een strafbaar feit", zegt politiewoordvoerder Simen Klok. Dus viel er niemand aan te houden op basis van hun aanwezigheid. Hoogleraar strafrecht Henny Sackers bevestigt dat. Al is er wel een kanttekening. Een noodbevel verandert de zaak. "Dat verwijderingsbevel moet je opvolgen. Je moet dan bij wijze van spreken je jas pakken en weggaan. Doe je dat niet, dan ben je strafbaar."

Dat was onder andere de reden waarom burgemeester Henny van Kooten het noodbevel voor de hele gemeente afkondigde en niet alleen voor de feestlocatie. Zodat het feest niet op een andere plek binnen de gemeente verder mocht gaan.

Drank en drugs

Naast drank was volgens een videocorrespondent ook te zien dat verschillende bezoekers drugs hadden meegenomen. Maar ook dat valt niet te beboeten, legt Sackers uit. "In onze Opiumwet staat niet dat het gebruik van pillen strafbaar is." Grote legale feesten zoals Qlimax in stadion GelreDome hanteren een zero tolerance-beleid. Maar voor een illegaal feest hoeft dat niet te gelden.

Dat betekent niet dat drugs op de rave van Ammerzoden altijd legaal zijn. "De verkoop van drugs is illegaal. Maar daarmee overtreedt alleen de verkoper de wet", zegt Sackers. De politie kan je daarvan verdenken als je grotere hoeveelheden drugs op zak hebt. "Als iemand zegt dat hij drugs vanuit huis heeft meegenomen, wordt het weer lastig voor de politie."

Niet nuchter achter stuur

Daar komt het punt waar de politie, op papier, had kunnen ingrijpen. Een verslaggever zag in de vroege ochtenduren verschillende bestuurders die absoluut niet nuchter achter het stuur zaten. Daar had de politie op kunnen ingrijpen, aldus Sackers. "Voor alcohol kun je een blaastest doen waarbij heel duidelijk te zien is wanneer iemand boven een toegestaan promillage blaast."

Maar bij drugs gaat dat wat lastiger. "Als iemand cocaïne zou gebruiken, dan zie je niet altijd nog resten aan de neus zitten. Dan zou de politie bij wijze van spreken iedereen achterover moeten tillen om te bewijzen dat diegene onder invloed is, als het niet meteen duidelijk zichtbaar is."

Als de invloed van drugsgebruik wel zichtbaar is, kan het hard gaan. "Je bent al strafbaar op het moment dat je een poging doet tot rijden. Dus ook als je achter het stuur gaat zitten en de auto nog niet gestart hebt. Dat is al niet toegestaan", benadrukt de hoogleraar.

Latere acties?

Er zijn dan wel geen aanhoudingen geweest of boetes uitgedeeld, de kentekens zijn wél geregistreerd, vertelt de burgemeester. "Dus er komt nog wel een vervolg aan." Maar ook dat kan tegenvallen, waarschuwt Sackers. "Misschien dat ze op basis van de wet Mulder nog iets kunnen." Dat zou dan gaan om verkeersovertredingen die via het bestuursrecht worden afgedaan. En dus niet via het strafrecht.

Mocht de politie of burgemeester nog kunnen achterhalen wie het feest georganiseerd heeft, dan zou diegene vanwege het ontbreken van een vergunning voor de rave nog een geldboete tot 4500 euro kunnen krijgen of een celstraf van maximaal drie maanden.

En alle bezoekers van het feest die al dan niet onder invloed huiswaarts keerden? Om buurtbewoner Samantha aan te halen: "Alles stapt gewoon in de auto. Dat mag kennelijk gewoon hier in Nederland."

Zie ook:

Deel dit artikel