Personeel wordt opgeleid om bij Alliander aan te slag te gaan. Foto: Omroep Gelderland

Personeel wordt opgeleid om bij Alliander aan te slag te gaan. Foto: Omroep Gelderland

- Er zijn miljarden nodig om de groei van het elektriciteitsnet aan te kunnen, ook bij het Gelderse Alliander. Er is nu een akkoord waardoor het voor de Staat mogelijk is om zich in te kopen.

Dat akkoord is door Alliander, Enexis en Stedin gesloten met het Rijk. De drie energiebedrijven zeggen dertig miljard euro te moeten investeren in de komende acht jaar. Dat geld wordt deels geleend, maar ze hebben ook meer geld op de bank nodig. Daardoor wordt lenen makkelijker.

Alliander is op dit moment van overheden: gemeenten en de provincie Gelderland. Die aandeelhouders moeten zich buigen over het voorstel, ook de Kamer debatteert binnenkort over de mogelijke inkoping. Als de Staat zich wil inkopen, komt er een kapitaalinjectie.

Ook provincie pompte geld in Alliander

Vorig jaar pompte de provincie al geld in Alliander, dat ging om honderden miljoenen. Ook dat geld is nodig voor de energietransitie.

Windmolens, zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen. Dat moet allemaal op het elektriciteitsnet worden aangesloten, maar dat lukt niet. Zo moeten soms grootverbruikers wachten op een aansluiting omdat het energienet vol is.

Deel dit artikel