Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Foto: Omroep Gelderland

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Parkinsonpatiënten die behandeld worden door specifiek getrainde zorgmedewerkers hebben veel minder te maken met complicaties dan patiënten die alleen maar reguliere behandelaars zien. Dat blijkt uit onderzoek van het Nijmeegse Radboudumc onder meer dan 50.000 patiënten.

Onderzoekers toonden aan dat patiënten die gespecialiseerde zorg ontvingen via ParkinsonNet een kwart minder botbreuken opliepen. Hoogleraar Bas Bloem ontwikkelde ParkinsonNet in 2004 in een poging een specialistische zorgketen op te zetten voor mensen met parkinson. Het groeide uit tot een internationaal toonaangevend zorgmodel.

Uit het onderzoek blijkt verder dat speciaal getrainde logopedisten een belangrijke bijdrage leveren in het voorkomen van longontsteking door slikproblemen. Het aantal gevallen van longontsteking daalde met dertig procent.

Dit was nog nooit aangetoond

Dat specialistische zorg beter is dan reguliere zorg, klinkt wellicht als een open deur, maar volgens onderzoeksleider Sirwan Darweesh kwam er nooit een bevestiging als deze. "Er waren al aanwijzingen dat specialistische fysiotherapie gunstige effecten had, maar dit was nooit in zo’n grote groep onderzocht. Voor logopedie en ergotherapie was dit überhaupt nog nooit aangetoond."

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. In Nederland hebben een kleine 60.000 mensen parkinson of parkinsonisme. Dat laatste is een verzamelnaam voor een reeks aandoeningen die sterk lijken op de ziekte van Parkinson. Ruim tien jaar geleden kampten iets minder dan 40.000 mensen met de ziekte.

Wat het onderzoek nog waardevoller maakt is het bewijs dat een combinatie van de verschillende soorten zorg (fysiotherapie, ergotherapie en logopedie) elkaar enorm versterken. Zo hebben patiënten die zowel specialistische ergo- als fysiotherapie krijgen veel minder complicaties dan patiënten die alleen gespecialiseerde ergotherapie en reguliere fysiotherapie krijgen. "‘We tonen hiermee voor het eerst een teameffect aan. We roepen paramedici dan ook op: werk meer samen!’, aldus Darweesh.

Deel dit artikel