Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De Kettingploeg stoomt door!. Foto: Bob Friedländer
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Klaas Balk kampioen op de baan in 1972. Foto: Nationaal Archief
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: De Kettinggroep anno 2022. Foto: Omroep Gelderland
De renners met de Ketting-fiets en een uniek shirt uit 1969. Foto: Omroep Gelderland

De renners met de Ketting-fiets en een uniek shirt uit 1969. Foto: Omroep Gelderland

DIDAM - De première van de Omroep Gelderland-wielerdocumentaire De Blauwe Trein in Focus Filmtheater in Arnhem is uitgelopen op één grote reünie van oud-renners en -rensters. De Didamse Ketting-ploeg was in de jaren zeventig een bijna niet te kloppen formatie die in binnen- en buitenland overwinningen binnen sleepte. Het onverwachte opduiken van een man met een originele blauwe Ketting-fiets maakte de avond helemaal bijzonder.

Bekende coureurs als Hennie Kuiper, Frits Schür, Klaas Balk, Arie Hassink en Herman Snoeijink kwamen onder leiding van 'ceremoniemeester' en sprinter Piet van Katwijk net op tijd voor de voorstelling de filmzaal in. Voor renners en rensters, die net zoals vroeger tijdens een race 'op de eerste rij zaten', was het een gedenkwaardige dag. Voor het eerst sinds jaren was de Ketting-ploeg voor een groot deel weer samen.

De eigenaar van de fiets had de avond van zijn leven. Hij wist niets van de roemruchte geschiedenis van de Didamse wielerploeg en werd in één keer helemaal bijgepraat. En de interesse in zijn Ketting-fiets die in de zaal werd gezet, was groot. Na afloop van de voorvertoning kon het publiek vragen stellen aan de oud-coureurs en daar werd gretig gebruik van gemaakt.

De Kettinggroep anno 2022 - Foto: Omroep Gelderland

Ondernemer Ton Ketting uit Didam stortte zich in 1969 in de wereld van het 'grote verzet', het 'stoempen', en het 'afzien'. Met het geld dat via zijn metaalwarenhandel (koperslagerij) rijkelijk binnenstroomde, kon zijn ploeg direct een grote rol spelen in het amateurpeloton.

Tot en met midden jaren zeventig heersten de coureurs van de Ketting-ploeg uit de Achterhoek & Liemers. Ritzeges en eindklassementen rolden met kruiwagenladingen tegelijk binnen. In 1973 schreef een krant: “De ploeg van Ton Ketting beheerst nu al bijna drie jaar het amateurwielrennen in Nederland”. De bekende wielerjournalist Jean Nelissen noemde De Blauwe Trein 'één der sterkste amateurformaties van Europa'.

In deze periode was er nog relatief weinig aandacht voor het internationale profwielrennen en konden de 'amateurs' in eigen land goed verdienen. De Ketting-groep had het goed voor elkaar, met mooie outfits, een prachtige racefiets (die veel amateurs in de tijd zelf moesten kopen), prima verzorging en leuke premies en startgelden. Ieder dorp kende in die tijd een eigen 'Ronde van' en ook in verschillende etappe-koersen kon goed worden verdiend dankzij sponsoren.

De documentaire De Blauwe Trein is (in twee delen) te zien bij Omroep Gelderland op dinsdag 6 en dinsdag 13 december. De uitzending wordt op die dagen ieder uur herhaald en begint om 17.20 uur.

Deel dit artikel