- In 2022 was 3,5 procent van de woningen in Gelderland onbewoond. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl op basis van cijfers die het CBS onlangs publiceerde. Met name de huursector kent relatief veel leegstand. 5 procent van de Gelderse huurwoningen had geen bewoner, tegen 2,4 procent van de koopwoningen. In de gemeente Voorst is de leegstand relatief het grootst, terwijl Westervoort juist het kleinste percentage onbewoonde woningen kent.

Van de 932.116 woningen in Gelderland die het CBS op 1 januari 2022 telde hadden er 32.215 geen bewoner. Dat is opmerkelijk omdat het CBS onlangs nog berichtte dat bijna 900.000 Nederlanders wel zouden willen verhuizen. Vanwege de woningnood wil het kabinet tot 2030 jaarlijks dan ook 100.000 extra woningen laten bouwen. Desondanks is er in veel gevallen een logische verklaring wanneer een woning onbewoond is.

Meeste leegstand in Voorst

Verreweg de meeste leegstand vinden we in de gemeenten Voorst. Daar is één op de zestien woningen (6 procent) officieel onbewoond. Bij huurwoningen gaat het zelfs om 11,7 procent. Na Voorst volgen Ermelo (5,5 procent), Hattem en Ede (beide 4,8 procent). In de gemeente Westervoort gaat het daarentegen om slechts 1,3 procent van de woningen, net iets minder nog dan in Duiven (1,6), Heumen en Rozendaal (beide 1,7).

Barneveld en Nijkerk

Ook in onze eigen regio zijn de cijfers bekend gemaakt. De gemeente Barneveld kent een hogere leegstand, het gemiddelde ligt daar op 3,84%. Dat bestaat voor 2,96 procent uit koopwoningen en 5,69 procent van de leegstand is te vinden onder huurwoningen.
In Nijkerk liggen de cijfers lager, met een gemiddelde van 2,96%. Twee procent ontstaat door koopwoningen en 5,15 procent door huurwoningen.

Het hele onderzoek is hier terug te vinden.

Deel dit artikel