Gerry Halsema van Stichting ‘t Oude Kinderboek. Foto: Omroep Gelderland

Gerry Halsema van Stichting ‘t Oude Kinderboek. Foto: Omroep Gelderland

LOCHEM - Jip en Janneke, Pinkeltje en Wipneus en Pim. Hoewel deze kinderboeken dateren uit de vorige eeuw, zijn ze ook nu nog populair. "Maar er zijn ook boekjes uit die tijd die echt niet meer kunnen hoor", zegt Gerrie Halsema van Stichting 't Oude Kinderboek.

Deze bijzondere bibliotheek in Zutphen heeft een collectie van 25.000 oude kinder- en jeugdboeken. "Ze staan allemaal in de kelder van het voormalige stadhuis, wat nu Het Stadshuus heet", vertelt Gerrie. Als basisschooljuf heeft ze tal van deze boekjes met groot plezier voorgelezen en ook als kind was ze er verknocht aan.

De komende anderhalve week wordt er extra voorgelezen op scholen tijdens de Nationale Voorleesdagen. Bij de start vandaag werden traditiegetrouw lokale en landelijke bekendheden op scholen uitgenodigd.

Als de 69-jarige terugdenkt aan haar jeugd dan heeft ze ook meteen een favoriet. "Noes is niet voor de poes. Dat vond ik een van de allerleukste. Alleen de omslag al; alsof het een brief is. Ik was toen een jaar of 8-9", blikt ze terug.

'Dat kun je nu niet meer maken'

In de huidige tijd zou ze niet al deze boekjes meer voorlezen. "Er zitten er echt wel een aantal bij waarvan je zegt: die bewaren we omdat iets ook een bepaald cultureel erfgoed is, maar die nu echt niet meer kunnen."

Ze noemt het boek Tien kleine negertjes van Agatha Christie als voorbeeld. "Maar er zijn er nog wel een paar waarvan ik zeg: je moet ze niet verbranden, maar ik zou ze niet meer voorlezen." Omdat ze te ouderwets zijn? "Ja, maar er zijn er ook bij waarvan je zegt: dat was toen het tijdsbeeld, maar jongens dat kun je nu niet meer maken."

Toch zijn de meeste oude kinderboeken nog steeds de moeite waard, benadrukt Gerrie. "Wat denk je van Matilda of De GVR van Roald Dahl of Wiplala van Annie M.G. Schmidt. En er zijn ook kinderen die gek zijn op De Kameleon. Dat is die jeugdboekenserie over twee jongens met een boot."

Op zoek naar een oud kinderboek?

Wie op zoek is naar een kinderboek uit vervlogen tijden, kan altijd aankloppen bij de Stichting 't Oude Kinderboek. Want met zo'n grote collectie is de kans natuurlijk groot dat het betreffende boekje ertussen zit.

"Iedereen kan bij ons een boek lenen, maar dat kan ook via de eigen bieb. Wij zijn bij de bibliotheken aangesloten", legt Gerrie uit. "Als je bijvoorbeeld denkt: 'ik heb altijd nog een keer De scheepsjongens van Bontekoe willen lezen', dan kan je dat boek bij ons opvragen en het vervolgens bij je eigen bibliotheek ophalen."

Hoewel bij de stichting 140 jaar boekgeschiedenis is te vinden, proberen de vrijwilligers die er werken de collectie nog altijd uit te breiden. Dus wie op zolder nog oude kinderboeken heeft die staan te verstoffen, kan contact opnemen. "Als er titels tussen zitten die wij nog niet hebben, willen we die graag toevoegen aan onze collectie", aldus Gerrie.

Deel dit artikel