Sinds 2012 organiseren de gemeenten Elburg en Nunspeet deze regionale Veteranendag. Enkele jaren later sloot ook Oldebroek zich hierbij aan. De dag is vooral bedoeld voor veteranen die niet (meer) kunnen of willen deelnemen aan de Nederlandse Veteranendag, die dit jaar op 28 juni plaatsvond in Den Haag.
Contact centraal
Johann Breukelman heette namens het organiserende team de veteranen welkom en nam het programma en de huishoudelijk mededelingen kort door.
Het was een indrukwekkende bijeenkomst, waarin vooral het contact tussen veteranen centraal stond. Elkaar weer ontmoeten, herinneringen ophalen, of ruimte geven aan ingrijpende gebeurtenissen. Dat maakt deze dag bijzonder. De middag werd traditiegetrouw afgesloten met een Indisch rijsttafel-buffet, binnen de krijgsmacht bekend als ‘de blauwe hap’.
Gastgemeente Nunspeet
De afgelopen jaren vond de Regionale Veteranendag plaats op het Artillerie Schietkamp, in de oude officierskantine op ’t Harde. Dit jaar trad de gemeente Nunspeet op als gastgemeente en koos, mede in het kader van 80 jaar vrijheid, voor een andere invulling van de dag. Naast burgemeester Céline Blom van Nunspeet waren ook de burgemeesters Jan Nathan Roozendaal (Elburg) en Tanja Haseloop-Amsing (Oldebroek) aanwezig. Speciale gast was brigadegeneraal der Rijdende Artillerie Paul Hoefsloot, directeur-bestuurder van het Nederlands Veteraneninstituut (NLVi) in Doorn.
Welkomstwoord Céline Blom
Na de ontvangst in sport en recreatiecentrum De Wiltsangh werd het gezelschap namens de drie gemeenten welkom geheten door burgemeester Céline Blom. Een haar speech memoreerde zij: “In Den Haag wordt door regeringsleiders vaak gesproken over bondgenootschap, geld en defensie-industrie. Maar het daadwerkelijk werken aan vrede en veiligheid, dát deden en doen jullie. Jullie trekken je uniform aan, nemen afscheid van je geliefden en vertrekken naar een ver land, omdat je belangrijk werk te doen hebt in een conflict dat vaak niet eens jouw conflict is. En dan kom je thuis vol verhalen over soms ingrijpende gebeurtenissen die je hebt meegemaakt. Verhalen die niet-veteranen zich niet goed kunnen voorstellen. En juist daarom is een dag als vandaag zo waardevol. Jullie ondersteunen elkaar. Eens een veteraan, altijd een veteraan. Als burgemeesters willen wij op onze manier onze ondersteuning bieden door jaarlijks deze dag te organiseren.”
"Eens een veteraan, altijd een veteraan."
Als herinnering ontvingen alle veteranen een herinneringsmunt met het opschrift: "Uit respect en erkenning." Na de maaltijd werden zij uitgenodigd om gezamenlijk de Taptoe Nunspeet bij te wonen, die dit jaar in het teken stond van 80 jaar vrijheid.
Wie zijn veteraan?
Veteranen zijn alle (oud-)militairen die het Koninkrijk der Nederlanden dienden in oorlogsomstandigheden. Of daarmee overeenkomende situaties, zoals vredesmissies in internationaal verband. Denk daarbij aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Maar ook aan de missies in bijvoorbeeld Cambodja, Ethiopië, Angola, Haïti en voormalig Joegoslavië. Ook personeel van het voormalig Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en het vaarplichtig koopvaardijpersoneel uit de Tweede Wereldoorlog is veteraan. Sinds 1940 heeft Nederland ruim 675.000 militairen ingezet tijdens drie oorlogen en ruim honderd vredesmissies. Nederland telde op 1 januari 2024 100.800 veteranen.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298