Huurders van WSN woningen in de wijk Paasbos en andere bewoners hebben Huurdersorganisatie Nijkerk gemachtigd hen te vertegenwoordigen inzake de overlast die hangjongeren en jongvolwassenen veroorzaken, met name in de omgeving van het winkelcentrum. Met dit informatiebulletin willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen die tot een oplossing moeten leiden. Het is onze bedoeling om u regelmatig te informeren over de voortgang.
Aanpak overlast Paasbos: ”Liever vandaag dan morgen”.
Sinds haar open klachtenbrief van 20 juli 2020 aan burgemeester Renkema is Huurdersorganisatie Nijkerk in gesprek met medewerkers van de gemeente Nijkerk om tot een oplossing te komen voor de overlast in de wijk Paasbos. Vanaf het begin heeft HON er bij de medewerkers op aangedrongen ook de gemeenteraad te betrekken bij de problematiek.
Tijdens de raadsvergadering van 12 november 2020 dienden CDA en VVD een motie ’Aanpak overlast Paasbos’ in. Deze motie vindt u in dit bulletin. In de motie wordt het college verzocht op de kortst mogelijke termijn een plan van aanpak te ontwikkelen om de overlast in het gebied rond winkelcentrum Paasbos te bestrijden; mede omdat de herontwikkeling van Paasbos pas voor 2024 staat gepland. Hieronder een verslag van de raadsvergadering over het onderwerp Paasbos.
Burgemeester Renkema zegt dat het aantal meldingen over jongerenoverlast sinds Corona substantieel is toegenomen, maar erkent dat er vóór Corona ook al grote problemen waren in Paasbos. In de afgelopen periode zijn veel zaken in gang gezet. Er is veelvuldig overleg geweest met bewoners en andere betrokkenen. Er is een plan van aanpak in de maak met korte en lange termijn aspecten. Door medewerkers van de gemeente wordt gekeken naar manieren waarop een samenscholingsverbod, hangverbod, lachgasverbod en gebiedsverbod kunnen worden ingesteld. Het inzetten van cameratoezicht heeft een langere aanlooptijd nodig. Partijen zoals Eigen Plan, die betrokken waren bij het oplossen van de overlast in de aangrenzende wijk Strijland, zijn ingeschakeld om ook in Paasbos te helpen. Wat het winkelcentrum betreft is Renkema van mening dat de houding van ondernemers ten aanzien van het opruimen van de rommel rondom hun panden voor verbetering vatbaar is. Renkema meent dat de te bereiken doelen, genoemd in de motie, dezelfde zijn als de doelen die het college voor ogen heeft. Dit gaat echter niet snel genoeg voor iedereen.
Pro21 gemeenteraadslid Irene Moes zegt dat de emmertjes bij de omwonenden overvol zijn en dat door het instellen van extra verboden de problemen niet snel genoeg worden opgelost. Zij wil liever vandaag dan morgen de problemen aangepakt zien en wijst op de mogelijkheden die de huidige Corona-maatregelen bieden (waarbij het verboden is om met meer dan twee personen in de openbare ruimte te verblijven en hangjongeren vaak met meer dan twee bijeen zijn). CDA gemeenteraadslid en opsteller van de motie Matthias Blankesteijn antwoordt dat de Corona- maatregelen een tijdelijk karakter hebben en dat extra maatregelen sowieso nodig zijn. VVD raadslid en mede-indiener van de motie Niels Staal zegt dat je het ene kan doen en het andere niet laten. De problematiek is breder. Je moet ook iets doen voor ná de Corona-tijd; dus niet alleen repressieve
maatregelen maar ook preventieve. Hij wijst daarbij o.a. naar Eigen Plan, die de overlast in de wijk Strijland heeft weten te beteugelen.
Moes vindt het jammer dat zij niet door het college is geïnformeerd over de ontwikkelingen rondom de aanpak en dat zij een en ander moest vernemen uit de media. Renkema antwoordt dat hij dacht op de goede weg te zijn met de aanpak en daarom geen aanleiding zag om dit met de raad te communiceren. Nu lijkt het beeld te ontstaan dat er niets gebeurt, maar die ondertoon is volgens hem te zwartgallig. Moes vindt dat de raad geïnformeerd moet worden over zaken waarvan het college wéét dat het meermaals in de raad is besproken. Ook als het college denkt constructief bezig te zijn. moet zij proactief met de raad communiceren.
Ze wil weten of de politie de opdracht heeft gekregen om de locatie regelmatig te bezoeken en of er nu boetes worden uitgedeeld. Tot nu toe was het beleid om alleen te waarschuwen. Renkema laat weten dat de tijd van praten voorbij is. Er wordt één keer gewaarschuwd, daarna volgt een boete. De locatie wordt in de routing meegenomen.
VVD raadslid Boudewijn van der Woerd vraagt aandacht voor de aanrijtijden van de politie. Renkema beaamt dat die niet zijn zoals ze zouden moeten zijn. Van der Woerd vindt dat de aanpak van overlast, zoals georganiseerde (drugs)criminaliteit hoger en vaker op de agenda moet komen. Daarvan is handhaving een belangrijk onderdeel. Renkema laat weten dat de capaciteit om te handhaven niet altijd geleverd kan worden, mede door Corona. Van der Woerd zegt dat er meer overlast hotspots zijn en wil in bredere zin praten over het algemene beleid in dezen, dus niet alleen over een incidentenbeleid voor specifieke locaties.
Over de motie zegt Renkema dat hij die ziet als ondersteuning van het huidige beleid. Blankesteijn zegt dat de motie meer een aansporing is en een krachtig signaal dat recht doet aan de zorgen die bij de bewoners van Paasbos leven. CU-SGP raadslid Hans Boer ziet de motie als een aansporing om een stapje harder te lopen. Hij heeft de indruk dat dat nog niet gebeurt en vraagt Renkema er bovenop te zitten. Moes vraagt om concrete actie om de overlast te stoppen. Niet volgende week, maar het liefst vandaag! Ook Aart Klompenhouwer van De Lokale Partij ondersteunt de motie van harte.
De motie wordt unaniem aangenomen.