In 2025 wordt er namelijk fors meer onderhoud gepleegd dan in voorgaande jaren. De reden? Een opeenstapeling van achterstallig onderhoud, dat nu wordt ingehaald.
Massale opknapbeurt
De huidige onderhoudsgolf is groter dan voorgaande jaren, bevestigt Rijkswaterstaat. Veel bruggen, tunnels, sluizen en viaducten stammen uit de jaren vijftig en zestig en zijn door intensief gebruik flink versleten.
"Onze infrastructuur is aan vernieuwing toe", zegt de woordvoerder. "Daarom voeren we nu en de komende jaren groot onderhoud uit en vervangen of renoveren we verouderde onderdelen."
Dat betekent dat op veel plekken tegelijkertijd wordt gewerkt. "Vanwege de omvang van deze klus is het onvermijdelijk dat er meerdere afsluitingen tegelijk zijn. We begrijpen dat dit voor overlast zorgt", meldt Rijkswaterstaat.
Al jaren gewaarschuwdDe waarschuwingen voor verouderde infrastructuur zijn niet nieuw. De Algemene Rekenkamer, die onderzoekt of de overheid geld goed besteed, hamert al meer dan tien jaar op het belang van goed onderhoud aan wegen, bruggen en viaducten. Volgens de Rekenkamer moet de minister het onderhoud van de infrastructuur belangrijker vinden dan de aanleg van nieuwe.
De Rekenkamer signaleert daarbovenop al sinds 1998 dat er te weinig geld is om alle infrastructuur goed te onderhouden. Rijkswaterstaat zegt 35,5 miljard euro nodig te hebben om alles te kunnen onderhouden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt 'slechts' 20,5 miljard euro beschikbaar. Een gat van 15 miljard euro. Dat vindt zelfs de Rekenkamer opmerkelijk. Het betekent volgens de Rekenkamer dat de achterstanden verder op kunnen lopen en dat we in de toekomst te maken krijgen met meer storingen op de weg.
Sneeuwbaleffect voorkomen
Volgens verkeersonderzoeker Victor Knoop van de TU Delft is het logisch om meerdere wegwerkzaamheden tegelijk te plannen. "Als je op één plek wegwerkzaamheden hebt, gaan mensen omrijden. Dat is vervelend voor henzelf én voor anderen die normaal die route gebruiken", zegt hij. "Doe je daarna een andere weg, dan gebeurt precies hetzelfde, maar dan omgekeerd."
Volgens Knoop kun je dit beter in één keer doen, om zo dat sneeuwbaleffect te voorkomen. "Als er geen goede omrijdroute meer is, blijven mensen eerder thuis. Dat voorkomt extra drukte en overlast op andere wegen."
Langdurige hersteloperatie
En het einde is nog niet in zicht. 2025 markeert slechts het begin van een langdurige hersteloperatie. De A73 is deze week dicht in fases. Later dit jaar gaat de A12 opnieuw dicht, waarna ook trajecten op de A28, de A1 en de A30 aan de beurt zijn.
"De piek is nu hoog, maar we staan pas aan het begin", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat Oost-Nederland. "Vooral bruggen en tunnels vragen de komende jaren veel aandacht."
Voor wie de komende maanden de weg op gaat, geldt één advies: bereid je goed voor. Check actuele verkeersinformatie, plan extra reistijd in en vermijd spitsuren als het kan. Werk thuis wanneer mogelijk en houd rekening met veranderende routes.
Benieuwd of er in jouw buurt nog gewerkt wordt aan de weg? Bekijk deze kaart voor een actueel overzicht.
A12 weer open, maar nieuw onderhoud in augustus
Lekkage aan Aquaduct Veluwemeer: N302 opnieuw afgesloten van 16 t/m 18 mei
Aquaduct Veluwemeer weer open: files van maandag nog vers in geheugen
Onderhoud Aquaduct Veluwemeer: N302 afgesloten van 9 tot en met 13 mei
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298