Gemiddeld gezien is er twee à drie keer per jaar een maansverduistering. Het fenomeen vindt plaats wanneer de schaduw van de aarde op de maan valt. Dit komt omdat de aarde dan perfect tussen de zon en de maan in staat.
Gedeeltelijke maansverduistering
De maansverduistering begon al om 05.00 uur. De schaduw van de aarde trekt dan langzaam over de maan. De totale verduistering is tussen 07.30 en 08.30 uur. Deze is volgens Daniëlla Gur van Weerplaza niet te zien. "De zon komt al om 06.56 uur op dus is het tijdens de verduistering al licht en is de maan al achter de horizon verdwenen", legt ze uit. Het begin van de zogeheten eclips is volgens de weervrouw wel te zien.
Oranje en niet oranje
Op de ene foto lijkt de maan oranje, terwijl hij op de andere zijn normale kleur heeft. Hoe kan dat? Volgens weerman Wouter van Bernebeek heeft dat deels te maken met de hoogte van de maan: hoe dichter bij de horizon, hoe roder hij oogt.
De kleur wordt volgens Rico Schröder van Weerplaza versterkt bij of na het fotograferen. "Het heeft niks te maken met een bloedmaan. De maan heeft de originele kleuren." Waarom is het dan zo oranje? "Dat heeft gewoon te maken met de instellingen van de telefoon of camera."
Te laat wakker geworden?
Heb je het gemist? Niet getreurd. Volgens Daniëlla Gur is er 7 september een nieuwe kans om een maansverduistering te zien. "Dan zijn het einde en het maximum van de eclips wel zichtbaar, wie weet zien we dan wel een bloedmaan."
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298