A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door Julia Hofland
10 mei 2025 8:00


Zo help je mensen in rouw op Moederdag
Foto: Zo help je mensen in rouw op Moederdag
Foto: Pexels

VELUWE RANDMEER - Zondag is het Moederdag. Niet voor iedereen is deze dag een dag van blijdschap. Verlies van een moeder of een kind, ongewenste kinderloosheid, een lastige relatie tussen ouder en kind of verbroken contact, allemaal redenen die Moederdag beladen kunnen maken. Rouwcoach Désirée de Bruin uit Harderwijk geeft tips over hoe je om kunt gaan met Moederdag wanneer jijzelf of een naaste te maken heeft met rouw.

In de weken en dagen voorafgaand aan Moederdag zijn de reclamespotjes met blije moeders en kinderen haast niet te missen. "Juist deze spotjes kunnen heel confronterend zijn voor mensen voor wie Moederdag een moeilijke dag is", zegt rouwcoach De Bruin, van Rouw in de Praktijk uit Harderwijk. Ook Moederdag zelf kan als erg lastig worden ervaren. "Het is een dag waarop je toch weer even extra herinnert wordt aan hetgeen wat er niet meer is, en wat niet meer zal komen."

Rouwen is een breed begrip 

"Ik zie het vaak gebeuren dat de mensen in de omgeving van rouwende personen zich lastig kunnen inleven in wat het betekent om te rouwen." vertelt De Bruin. "Het is moeilijk om een voorstelling te maken van wat het met je doet als je nog nooit rouw of een soortgelijk verlies hebt meegemaakt en ook is het zo dat iedereen op zijn of haar eigen unieke manier rouwt. De ene  persoon die geen moeder meer heeft vindt het geen probleem om met Moederdag een gebakje te eten bij de schoonmoeder, terwijl iemand anders het liefst de hele dag in bed blijft liggen met een bak chocolade ijs."

Daarnaast is het niet altijd duidelijk dat je ook kunt rouwen om iemand die niet per se overleden is. Zo kan een lastige familieband of ongewenste kinderloosheid ook een vorm zijn van rouw. "Stel dat je een complexe relatie hebt met je moeder en je hebt al jaren geen contact meer, dan kan Moederdag ook een pijnlijke herinnering zijn aan het feit dat jullie geen fijne band hebben. Wanneer iemand dan zegt 'ja, maar ze is toch niet dood?', dan sla je echt de plank mis want ook dat is een vorm van rouw." Een andere misvatting is dat tijd een verschil maakt. "Of het nou je eerste Moederdag zonder moeder is, of dat het je tiende is, het verdriet kan even dichtbij voelen."

Praat erover

Volgens De Bruin is het bijna altijd een goed idee om het gesprek aan te gaan over wat Moederdag voor iemand betekent. "Het is natuurlijk persoonsafhankelijk,  maar vaak wordt het als fijn ervaren als iemand belangstelling toont door een simpele vraag als: 'Wat doet Moederdag met jou?' Het is vaak een kwestie van aftasten van wat iemand wil delen, maar door even te laten weten dat je oog hebt voor diegene kun je al heel veel betekenen."

"Rouw is nou eenmaal iets wat je zelf moet dragen, er is niemand die het bij wijze van spreken een dagje van je kan overnemen. Maar een open gesprek over wat Moederdag voor iemand betekent, kan wel de eenzaamheid van het rouwproces verlichten."

Kleine gebaren

Een andere manier van laten weten dat je aan iemand denkt, is door middel van kleine gebaren. "Stuur bijvoorbeeld een hartje op WhatsApp. Een heel simpel, maar betekenisvol gebaar. Ik krijg vaak terug van cliënten dat dat al heel erg gewaardeerd wordt. Of een stuur kort berichtje: 'Hey. Vandaag is misschien een moeilijke dag voor je. Ik denk aan je. Dikke knuffel.'"

Vind je het lastig om de juiste woorden te vinden? Zoek dan een gedichtje of een andere mooie tekst op internet. Het kan ook goed zijn om je woorden om te zetten in daden en langs te gaan bij diegene met een pan soep, bloemen of een cadeautje. Het zijn allemaal manieren om aan te geven dat je er voor de ander bent. 

Ken je behoeftes

Als je zelf de rouwende persoon bent, kan het ook lastig zijn om de eerste stap naar een gesprek te zetten. "Probeer dan te kijken met wie je makkelijk kunt praten en benader diegene. Verzamel vervolgens al je moed bij elkaar en geef aan wat Moederdag met je doet. Het draait hierbij vaak om je kwetsbaarheid. Je zult zien dat wanneer je je kwetsbaar openstelt, dat je omgeving je beter zal begrijpen."

Minstens net zo belangrijk is je eigen behoeftes aan kunnen voelen en daar zelf voor te zorgen. De Bruin benadrukt dat je met "milde en zachte ogen naar jezelf moet kijken." Ze moedigt mensen aan om dichtbij zichzelf te blijven en geen dingen te doen waar je de kracht nog niet voor hebt.  

Taboe

"Ik merk dat er vaak nog een taboe rust op het delen van rouw", vertelt de Bruin. "Mensen zijn geneigd alles zelf op te willen lossen omdat ze zich soms schamen voor hun verdriet of niet weten dat je het niet alleen hoeft te doen. Er ligt mede daardoor ook nog een groot taboe op het zoeken van hulp bij rouw."

Dat maakt dat er weinig wordt gepraat over wat rouwen is en wat het met je kan doen. "Tegen die mensen wil ik zeggen, gun jezelf hulp bij je rouwproces en leer hoe je zelf om kunt gaan met jouw rouw en hoe je erover kunt praten met anderen."  

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Nijkerk Putten Ermelo Harderwijk Nunspeet Elburg Oldebroek Nieuws 

vrmg nieuws moederdag 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio

Strand Horst


advertentie